22 października 2021

 

Drodzy czytelnicy,

Człowieka nie kształci poznanie rzeczy lecz poznanie ludzi – napisał kiedyś Mikołaj Gomez Davila.
W dobie powszechnego udawania ludzie nie chcą dawać się poznać innym; starają się uchodzić za bardziej oryginalnych, mądrzejszych, bardziej doświadczonych i lepszych, niż są w istocie. Dawniej nazywało się to obłudą i było uważane za brzydką cechę. Obecnie, w czasach budowania image’ów, pozytywnych wizerunków i korzystnego PR-u jest to już rzecz powszechna i postrzegana jako coś dobrego. Ludzie, którzy przed sobą udają i chowają się za starannie opracowanymi maskami nie są w stanie nawiązać głębokich więzi, tylko powierzchowne. W następstwie tego, tak samo powierzchowne – jak stosunki międzyludzkie – jest okazywane innym zainteresowanie, czyjeś spojrzenie na świat, czy w ogóle podejście do życia. Jak dalece jest to niepełne, jałowe, czy jak mówiono: bezpłciowe, widać wokół niemal co dzień. Takie płytkie życie nie może smakować. I choć powszechna jest dbałość o podniebienie i rozkosze smaku, to jednak nie na tym polu. Wypada tylko mieć nadzieję, że współczesnemu człowiekowi w końcu przeje się ta papka i zatęskni do tego, co ma prawdziwy smak.

W tym wydaniu Projektowania i Konstrukcji Inżynierskich przygotowaliśmy dla Państwa bogaty zestaw, może nie potraw, ale ciekawych tematów i artykułów, począwszy od spawania (skurcze i inne odkształcenia spawalnicze), przez lutowanie, obróbkę tworzyw sztucznych, projektowanie CAD i symulacje MES, po zagadnienia z obszaru motoryzacji, produktów dla pneumatyki i smarowania bezkontaktowego. Mam nadzieję, że każdy znajdzie tu coś dla siebie.

Zapraszam do lektury,

Przemysław Zbierski