28 kwietnia 2024

 

(artykuł reklamowy)

maszyny w przemyśle spożywczym 

Łożyska z wypełnieniem Solid Lube zwiększają bezpieczeństwo, wydłużają czas pracy i zmniejszają koszty eksploatacji w zakładach przetwórstwa spożywczego.

Sébastien Lukat, Steve Boyd

Ochrona przed wyciekami środków smarnych z łożysk to niełatwe zadanie – urządzenia z łożyskami bezsmarowymi pozwalają zadbać o bezpieczeństwo żywności.

Łożyska z wypełnieniem Solid Lube

Choć może się wydawać, że obsługa eksploatacyjna urządzeń stosowanych w przemyśle hutniczym czy też wydobywczym sprawia najwięcej problemów, w rzeczywistości jednym z najtrudniejszych środowisk dla łożysk tocznych są zastosowania w przemyśle spożywczym. Ze względu na trudne warunki pracy i wysokie wymogi sanitarne istnieje ciągłe ryzyko uszkodzenia podzespołów urządzeń. Może to wynikać z dwóch przypadków:

  1. gdy z powodu wymogów sanitarnych stosowane w procesie urządzenia muszą być codziennie poddawane agresywnemu myciu z użyciem strumienia wody (o wysokiej temperaturze i ciśnieniu), kwasów i innych substancji żrących, a także środków czyszczących na bazie chloru (przetwórstwo mięsa i nabiału).

  2. gdy proces obróbki wymaga zastosowania wysokich temperatur dochodzących do 600 °C (piece).

W obu przypadkach właściwości środka smarnego mające kluczowe znaczenie dla osiągnięcia maksymalnej trwałości łożysk, mogą się obniżać. Rolą środka smarnego jest wytworzenie filmu smarnego oddzielającego elementy toczne łożyska od bieżni. Pozwala to ograniczyć tarcie i zużycie łożysk, co ma wpływ na wydłużenie okresu eksploatacji urządzeń.

 

Cały artykuł dostępny jest w wydaniu 9/10 (192/193) Wrzesień/Październik 2023

pobierz pdf